Events

Taideteollinen korkeakoulu / Medialaboratorio
Lehdistötiedote julkaisuvapaa klo 10.00 6.7.2000


Medialaboratorio tuotti Kansallismuseon näyttelymultimedian

Taideteollisen korkeakoulun Medialaboratorio ja Kansallismuseo ovat yhteistyössä toteuttaneet multimediaratkaisun, jonka ensimmäiset ohjelmat ovat nähtävillä Kansallismuseon avautuessa jälleen yleisölle laajan uudistustyön jälkeen 7.7.2000.

Yhteistyö alkoi jo 1996-98 Medialaboratoriossa järjestetyssä opintoprojektissa, jonka aikana opiskelijat tuottivat ideoita museon multimediaratkaisuun. Koulutusohjelman puitteissa tehtyjä luonnoksia seurasivat Kansallismuseon Medialaboratoriolta tilaamat esisuunnittelutyö 1997-98 sekä varsinainen multimediatuotanto 1999-2000.

Työn mittavin osa muodostui multimediakonseptin ja ohjelmistoratkaisun luomisesta. Konseptin kehittelyssä keskeisiä kysymyksiä olivat tiedon elämyksellinen välittäminen, taustojen ja yhteyksien luominen näyttelyn esineistölle sekä multimedian keinoja hyödyntävien ohjelmatyyppien kehittäminen. Ohjelmistoratkaisun lähtökohtana puolestaan oli museon sisäinen tietoverkko, jonka kautta esitettävien ohjelmien osia on myöhemmin mahdollista päivittää museon henkilökunnan toimesta.

Multimediakonseptin ja ohjelmistoratkaisun lisäksi Medialaboratorio on tuottanut neljä museossa esitettävästä viidestä multimediaohjelmasta:

1800-luku ja Esihistoria ovat ns. yleiskohteita, ajanjaksoja esitteleviä katsauksia, jotka koostuvat tekstiartikkeleista sekä kuva- ja mediaesityksistä. Kohteiden osioita on helppo päivittää verkon kautta.

Syntymäpäivät 2.3.1853 on ns. syventävä ohjelma, jonka aiheena on romantiikan ajan arki, jota esitetään erityisesti naisen ja kodin näkökulmasta. Kehystarinana toimiva R.W. Ekmanin maalaus dramaattisen lopun saaneesta syntyäpäiväkutsuista avaa osioita, jotka esittelevät ajan muotia, sisustusta sekä vapaa-ajan harrastuksia.

Maan ja veden viljaa on ns. erityiskohde, jossa multimediaesitys laajenee videoprojisoinnin myötä näyttelytilaan. Ohjelman aiheena ovat suomalaiset peruselinkeinot - kalastus, maanviljely ja karjanhoito - joita esitellään kansatieteellisen elokuva- ja valokuva-aineiston kautta.

Museon kokonaissuunnitelmaan kuuluu aikanaan toteuttaa kaikkiaan n. 15 näyttelymultimedia-kohdetta. Avajaisnäyttelyssä näistä mukana on nyt myös Tietovalta Oy:n Valtaistuinsaliin tuottama ohjelma.

Medialaboratorion multimediatyöryhmä
Tuottajat Minna Tarkka ja Marjo Mäenpää
Multimediakäsikirjoitus Marjo Mäenpää ja työryhmä sekä Kansallismuseon asiantuntijat
Käyttöliittymä- ja vuorovaikutussuunnittelu, multimediadesign Maari Fabritius (yleiskohteet), Tomi Knuutila, Hanna Haaslahti, Karri Laitinen
Ohjelmistosuunnittelu Juha Huuskonen, Petri Kola, Timo Lukumaa, Marko Wallgren ja Riikka Sarvas (Wizbang Oy)
Mediaelementtien toteutus Panu Heikkilä (videoeditointi), Sini Sopo (kuvitus)

Kansallismuseossa multimediatuotannosta vastasi työryhmä Ritva Wäreen ja Kirsti Melangon johdolla.

Lisätietoja:
Minna Tarkka (tarkka@uiah.fi)
Marjo Mäenpää (marjo@mlab.uiah.fi)

Press release for the Möbius competition April 2001 (in English)



Entry * Media Lab * Studies * People * Facilities
Media Launch * Beta Lounge * Research * Internal