Introduction | Research | People | Tools

KENTTÄVALOKUVAT


KANSAKOULUNMÄEN HAUTA II

photograph 388 kB

KANSAKOULUNMÄEN HAUTA IV.

Museovirasto, arkeologian osaston arkisto.

Valokuvannut: A.-L. Hirviluoto.


Haudassa lepäsi 1100-luvulla elänyt nainen, joka oli ollut sangen vauras päätellen siitä, miten hienossa puvussa hänet oli haudattu. Kuten kuvasta näkyy, luuranko oli maatunut melkein kokonaan, mikä on happamassa suomalaisessa maaperässä tyypillistä. Vainajan rinnuksilla erottuu kolme pronssista hevosenkenkäsolkea. Niistä laitimmaiset kannattivat päällysmekkoa olkapäiltä. Keskimmäiseltä voitiin kiinnittää hartioilla kannettu vaippa (viittamainen vaate). Haudassa vaippa oli kuitenkin levitetty vainajan ylle poikittain. Tämän vasemmalla kyljellä näkyy viitan alareunan pronssispiraalikoristelu.


Vainajan kaulalla näkyy helminauha, johon kuului 19 lasimassahelmeä, luuhelmi ja hieno hopeafiligraanistaeli yhteen juotetuista hopealangoista koostuva helmi. Leuan kohdalla erottuu villapäähineen alareunan pronssirenkaista koostuva koristus. Päähine ei ollut kunnolla päässä, vaan se oli laskettu vainajan kasvojen peitoksi. Kuvassa eivät erotu esiliinan pronssispiraalikoristeet ja jalkopäästä löydetty nahkatossun jäännös.


Pronssista erittyy pronssihometta, joka suojaa kankaita lahoamiselta. Siksi solkien ja pronssispiraalien kohdalla oli säilynyt villakankaan palasia. Löytöä tutkineet arkeologit Anna-Liisa Hirviluoto ja Leena Tomanterä saivat selville, että päähine ja vaippa olivat väriltään sinisiä, esiliina vaalean sinertävä ja päällysmekko tumma. Ilmeisesti päällysmekon alla oli ollut vielä vaaleasta villakankaasta tehty hame. Kaiken kaikkiaan kyseessä oli melko tyypillinen 1100-luvun naisen asu. Anna-Liisa Hirviluoto on laatinut siitä ennallistuspiirroksen.
Lähde: Hirviluoto 1987.
.

Sources:


Introduction | Research | People | Tools